Krasloterij

kraslotenKrasloterij

Krasloten is onderdeel van De Lotto. De Lotto bestaat sinds 1961. Met de merken Lotto, Toto, Lucky Day, Krasloten enEurojackpot investeert De Lotto in de maatschappij. Jaarlijks doneert De Lotto ruim €80 miljoen aan instellingen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. In de afgelopen jaren is dit bedrag opgelopen tot € 1,9 miljard. Krasloten is de enige loterij in Nederland met een vergunning vanuit de overheid voor het organiseren van Krasloterijen in Nederland. Een krasloterij is een instant loterij. Een krasloterij is een instant loterij. Een instant loterij wil zeggen dat de consument zelf direct kan vaststellen of hij of zij een prijs heeft gewonnen zonder tussenkomst van een trekking en zo ja, wat ze hebben gewonnen. Dit kan door middel van krassen, open scheuren of bijvoorbeeld oplossen in water.

Hoe lang zijn Krasloten te koop?

Een serie Krasloten zal in de verkoop zijn zolang de vooraf vastgestelde minimum weekomzet behaald wordt. De prijzenpot van een serie Krasloten wordt gefinancierd door de inleg. Wanneer de inleg zodanig terugloopt is het vanwege het rendement voor de 19 goede doelen van De Lotto beter om een nieuwe betere serie in de markt te zetten. De Lotto is dus niet verplicht om een serie volledig uit te verkopen. Echter in sommige gevallen is de serie zo populair dat deze binnen afzienbare tijd wordt uitverkocht, zoals bijvoorbeeld Spaarvarken spel 68. Per jaar worden er ongeveer 18 nieuwe Kraslotenseries geïntroduceerd. Variërend van een vervanging van een basis Kraslot zoals Klavertje 4, tot aan een nieuw spel met nieuw design en/of spelmechanisme.

Hoe worden krasloten gemaakt?

De Nederlandse krasloten worden door een professionele kraslotendrukkerij in Engeland gedrukt. Deze drukkerij maakt veel krasloten voor verschillende loterijen over de hele wereld. Zodra het design van een nieuwe serie is opgesteld, wordt gestart met het opstellen van het prijzenschema van die loterij. Hierin wordt het aantal prijzen, de verdeling van de prijzen, het uitkeringspercentage en de winkans bepaald. Vervolgens wordt de serie gedrukt. Dit geeft dus aan dat alle prijzen vooraf zijn bepaald en er geen invloed van de consument mogelijk is op het winnen van prijzen.

Het percentage prijzengeld

Per serie wordt voorafgaand aan het drukken van de loten bepaald wat het uitkeringspercentage is. Deze ligt tussen de 55% - 65%. Bijvoorbeeld het Klavertje 4 Kraslot heeft een uitkeringspercentage van 51,99%, dat betekent dat van de gehele inleg 51,99% aan prijzengeld wordt uitgekeerd. Dit is berekend over de gehele oplage, dat wil dus niet zeggen dat wanneer 50% verkocht is, ook de helft van de prijzenpot van die serie is uitgekeerd. De prijzen worden immers niet recht evenredig verdeeld over de oplage, maar juist willekeurig.

Wat is de maximum leeftijd voor deelname, is er een maximaal aankoopbedrag en hoe vind controle plaats?

De Lotto laat steekproefsgewijs verkooppunten bezoeken om te kijken of er verkoop van Krasloten aan minderjarigen plaatsvindt. Tevens staat er op de Krasloten de waarschuwing ‘zet niet alles op het spel – speel met mate’. Verder probeert De Lotto onder andere door instructie van de winkelier onmatige verkoop te voorkomen. Voor Krasloten geldt in dit verband een richtlijn van maximaal € 50,- aan Krasloten per aankoop. Deze preventieve maatregelen hebben tot doel te voorkomen dat spelers in de problemen raken.

Het NMi voert in opdracht van De Lotto controles uit op onmatige verkoop en verkoop van krasloten aan minderjarigen. Het NMi controleert de brondocumenten voor de productie van krasloten en voert jaarlijks een audit uit bij een producent van krasloten. Krasloterij valt onder het toezicht van de kansspelautoriteit. De kansspelautoriteit zorgt als onafhankelijke toezichthouder voor een goed gereguleerd en betrouwbaar aanbod van kansspelen, waaraan consumenten veilig en verantwoord kunnen deelnemen.

 

Welk Kraslot past bij u? Krassen voor slechts €1,-, of toch liever voor €10,- kans maken op hoofdprijzen van €500.000,- netto?